آمار ابتلا به سرخک در سه ماه اول سال/ شیوع بالاتر بیماری در ۲ استان

بررسیهای آزمایشگاهی وزارت بهداشت نشان میدهد که ۴۲۲ مورد سرخک و ۵ مورد سرخجه در کشور طی سه ماهه نخست سال شناسایی شده است.
به گزارش خبرآنلاین،براساس آماری که از سوی مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت منتشر شده، در سهماهه نخست سال ۱۴۰۴، مجموعاً ۳۲۴۲ مورد مبتلا به تب و بثورات ماکولوپاپولار از سراسر کشور شناسایی و گزارش شدهاست. بثورات پوستی ماکولوپاپولار نوعی ضایعه پوستی است که به صورت لکههای قرمز صاف و برجستگیهای کوچک روی پوست ظاهر میشود. این نوع مشکل پوستی در پی ابتلا به برخی از عفونتها و بیماریها از جمله سرخک و سرخجه ایجاد میشود.
طبق بررسیهای آزمایشگاهی، از این میان ۴۲۲ مورد سرخک و ۵ مورد سرخجه بهعنوان موارد تأییدشده تشخیص داده شدهاند.
۴ درصد مبتلایان اتباع افغانستانی بودند
در بین مبتلایان به سرخک، ۴۰۴ مورد (۹۶ درصد) ایرانی و ۱۸ مورد (۴ درصد) از اتباع افغانستانی بودهاند. همچنین از نظر جنسیتی، ۲۲۳ مورد (۵۳ درصد) از مبتلایان مذکر و ۱۹۹ مورد (۴۷ درصد) مونث گزارش شدهاند.
بستری ۲۴۰ نفر از مبتلایان سرخک در بیمارستان
از کل موارد سرخک، ۲۴۰ نفر (۵۷ درصد) نیاز به بستری در بیمارستان پیدا کردهاند که ۲۳۳ نفر (۹۷ درصد) از آنان ایرانی بودهاند.
نقش مهم واکسیناسیون در پیشگیری از ابتلا به سرخک
بررسی سوابق ایمنسازی در بین ۲۶۶ بیمار بالای یکسال، نشاندهنده اهمیت واکسیناسیون در پیشگیری از این بیماری است زیرا عمده بیماران، سابقه واکسیناسیون نداشته یا تنها یک نوبت واکسن دریافت کردهاند. در عین حال اثربخشی واکسن سرخک حدود ۹۸ درصد است، بنابراین دو درصد از کسانی که واکسن زدهاند هم همچنان ممکن است به صورت خفیف مبتلا به بیماری شوند؛ سابقه واکسیناسیون مبتلایان سرخک به شرح زیر است:
- ۸۳ نفر (۳۱ درصد) حداقل دو نوبت واکسن دریافت کردهاند.
- ۶۰ نفر (۲۳ درصد) فاقد سابقه واکسیناسیون بودهاند.
- ۳۰ نفر (۱۱ درصد) فقط یک نوبت واکسن دریافت کردهاند.
- ۸۳ نفر (۳۲ درصد) سابقه واکسیناسیون نامشخص داشتهاند.
- ۱۰ نفر (۳ درصد) فاقد اطلاعات ثبتشده بودند.
بیشتر مبتلایان زیر یک سال سن داشتهاند
همچنین بیماران مبتلا به سرخک در گروههای سنی مختلف به این شرح قرار دارند: ۱۵۶ نفر (۳۷ درصد) زیر یک سال قرار داشتهاند که بیشترین سهم مبتلایان به این بازه سنی اختصاص دارد، رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در این باره به تسنیم گفته است که واکسن سرخک طبق استاندارد جهانی در ۹ ماهگی و سپس در ۱۸ ماهگی تزریق میشود بنابراین، افراد زیر ۹ ماه مستعد ابتلا به سرخک هستند.
۱۰۵ نفر (۲۵ درصد) یک تا چهار سال، ۴۱ نفر (۱۰ درصد) ۵ تا ۹ سال، ۲۳ نفر ۱۰ تا ۱۴ سال، ۲۸ نفر (۶ درصد) ۱۵ تا ۱۹ سال، ۶۹ نفر (۱۶ درصد) ۲۰ سال و بالاتر سن داشتهاند.
تصویر زیر، توزیع جغرافیایی موارد ابتلا به سرخک را در استانهای مختلف کشور نشان میدهد؛ مناطق زردرنگ، میزان شیوع کمتر و مناطق نارنجی و قرمز، شیوع بالاتر بیماری را نشان میدهند.
نقشه بالا نشان میدهد که بیشتر موارد ابتلا به سرخک در استانهای جنوب شرقی و غربی و استانهای مجاور آنها رخ داده است که بخشی از علت این موضوع را میتوان به پوشش پایین واکسیناسیون سرخک در کشورهای همسایه نظیر عراق، پاکستان و افغانستان مرتبط دانست.
جدول زیر، آمار شیوع بیماری سرخک را در دانشگاههای علوم پزشکی کشور نشان میدهد:
آمارهای موجود در جدول نشاندهنده شیوع بالاتر بیماری سرخک در استانهای سیستان و بلوچستان و خوزستان است. کرمان (مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بم)، شیراز، هرمزگان و یزد نیز به ترتیب شیوع بالاتر بیماری را نسبت به سایر استانها ثبت کردهاند.
۲۲۳۲۱۷